Pää

Sankareiden sulkiessa ovia katakombeihin, joukko siviilejä juoksee portaita alas, haluten pakoon kaupungista sankareiden mukaan. Sankarit päästävät joukon mukaan, kun lisää siviilejä ilmaantuu. Thaan käskee varjokaartilaisten nopeasti teljetä ovet, sillä on kiire – myöhässä saapuneet siviilit joutuvat oman onnensa nojassa selvitymään piirityksestä.

Joukko, joka nyt koostuu sankareista, 220 varjokaartilaisesta, 85 haradilaisesta palkkasoturista ja 30 siviilistä, suuntaa kohti valtavan patsaan vartioimaa ovea  joka vie katakombien syvyyksiin. Tunnelma on jännittynyt ja katakombit ovat synkät ja muinaiset. Joukon matkattua jonkin aikaa, tulee vastaan portaat joiden päädyssä näkyy hyytelömäinen verho. Rohkeana, Mithion laittaa päänsä verhon läpi ja huomaa toisella puolella olevan kaupungin edusta. Nähdessään kauempana kolme ratsumiestä, Mithion vetäytyy nopeasti takaisin sisälle. Joukko päättää jatkaa syvemmälle katakombeihin. Heille jää valittavaksi yksi kolmesta reitistä, joista Mithion uskoo loitsun perusteella vasemmanpuolimmaisen olevan paras reitti eteenpäin ja karkuun piiritystä.

Käytävän ensimmäisessä hallissa joukko kohtaa ison lohikäärmepatsaan. Patsaan juuresta löytyy hieroglyfejä jotka näyttävät kuvastavan kolmea eri heimoa: metsäheimon, heimo jonka seurassa on savumaisia hahmoja, ja heimo jonka mukana liikkuu lohikäärme. Heimot näyttävät käyvän sotaa keskenään. Joukko jatkaa matkaa.

Seuraavan salin keskellä on isot portaat jotka vievät sekä ylös että alas; joukko päättää ensin mennä ylös. Ylhäällä portaat vievät isolle tasanteelle johon on kaiverrettu iso määrä riimuja – katossa näkyy taas hyytelömäinen verho. Joukko pysähtyy tasenteelle lepäämään ja Aolani ottaa tehtäväkseen tutkia riimuja. Aolani huomaa, että riimut tuntuvat aktivoituvan kosketuksesta ja hän yrittää painaa riimuja useassa eri järjestyksessä. Yhtäkkiä, metallimainen pöly joka peitti tasannetta nousee ilmaan ja muodostaa valtavan lohikäärmeen joka lentää kohti verhoa. Lohikäärme kuitenkin katoaa yhtä nopeasti kuin ilmestyikin – oliko se jonkinlainen projektio?

Säikähdyksestä huolimatta, Aolania kannustetaan jatkamaan eri riimuyhdistelmien kokeilemista. Pöly aktivoituu uudestaan ja muodostaa tällä kertaa muinaisen puun joka vie kohti kattoa. Puuta voi koskea ja se tuntuu oikealta, mutta jonkin ajan kuluttua sekin katoaa. Seuraavaksi Aolani onnistuu kutsumaan riimujen avulla erinäköisiä ihmishahmoja, yksi toisensa perään ja yhteensä kolme. Kommunikaatio hahmojen kanssa ei onnistu, mutta sankarit spekuloivat näiden olevan lohikäärmepatsaalla kuvattujen heimojen edustajia. Tämän jälkeen tasanteen riimut eivät enää aktivoidu, joten joukko päättää lähteä portaita alas nähdäkseen mitä alkupäässä löytyy.

Alhaalla vastaan tulee iso halli jonka seinille on kuvitettu tarina kolmen heimon yhteiselosta. Joukko jatkaa eteenpäin ja vastaan tuleva oviaukko vie suoraan seuraavaan halliin. Tämä halli näyttäisi olevan jonkinlainen hautakammio, sillä halli on täynnä sarkofageja. Sarkofageihin on mitä ilmeisemmin kuvitettu kuolleen elämänkerta. Thaan toteaa, että osa haudatuista ihmisistä näyttävät kuvituksien perusteella hyvin paljon Aolanin ja hänen siskonsa heimolta. Kuolleet jätetään lepäämään ja joukko jatkaa kohti seuraavaa oviaukkoa.

Nytten vastaan tulee kookas musta pyramidi joka vahvasti muistuttaa pyramidia jonka sisällä sankarit olivat taistelleet mustia haltioita vastaan. Seinässä näkyy kuvitusta jossa yksi heimoista – jonka sankarit päättävät tässä kohtaa nimetä rakentajaheimoksi – mestaavat jonkinlaisen pahaksi kuvitetun papin.

Pyramidin juuressa on suljettu ovi jonka mekanismin Deimos oivaltaa nopeasti ja avaa. Uteliaina Deimos ja Mircorof astuvat pyramidin sisälle nähdäkseen mitä siellä on, Deimoksen heti todeten ensimmäisten aarteiden kuuluvan hänelle. Parivaljakko palaa kohta takaisin ja kertoo pyramidin keskellä olevan näyttävä sarkofagi. Sankarit pohtivat kauan pitäisikö Sarkofagi jättää rauhaan vai tutkia, ja erityisesti Furidan sekä Mithion suosittelevat antamaan kuolleiden levätä. Deimokseen ja Mircorofiin eivät kuitenkaan nämä sentimentaaliset ehdotukset pure, ja he suuntaavat takaisin sisälle avatakseen sarkofagin. Muu joukko poistuu toiseen halliin, siltä varalta että jokin ansa tai paha loitsu sattuisi laukeamaan sarkofagin avautuessa. Erityisesti varjokaarti ei halua olla millään tavalla osallisena sarkofagin avauksessa.

Kuluu vain pari minuuttia kunnes pyramidin sisältä kuuluu kova pamahdus – Deimos ja Mircorof olivat ilmeisesti paiskanneet sarkofagin painvan kannen lattialle. Tämän jälkeen kuluu vain sekunteja kunnes Deimos ja Mircorof saapuvat juosten ja hätääntyneinä takaisin pääjoukon luokse.

“Siellä on hirvittävän näköinen puhuva pää!”